Velikonočne dekoracije

Velika noč in dekoracija v letu 2022

 

 

KAJ JE VELIKA NOČ?

Velika noč je krščanski praznik, ki praznuje vero v vstajenje Jezusa Kristusa. V Novi zavezi Svetega pisma naj bi se dogodek zgodil tri dni po tem, ko so Rimljani križali Jezusa in umrl približno leta 30 našega štetja. Praznik zaključuje »Kristusovo trpljenje«, vrsto dogodkov in praznikov, ki se začnejo s postnim časom. —40-dnevno obdobje posta, molitve in žrtve — in se konča z velikim tednom, ki vključuje veliki četrtek (praznovanje Jezusove zadnje večerje z njegovimi 12 apostoli, znano tudi kot »veliki četrtek«), veliki petek (na katerega praznujemo Jezusovo križanje) in velikonočno nedeljo. Čeprav je velika noč praznik velikega verskega pomena v krščanski veri, številne tradicije, povezane z veliko nočjo, segajo v predkrščanske, poganske čase.

 

 

 

 

 

 

 

VELIKA NOČ IN VELIKONOČNA DEKORACIJA

Velikonočna nedelja je čas, ko se družina in prijatelji zberejo, da opazujejo verske tradicije, in ta praznovanja pogosto vključujejo nekatere najbolj cenjene simbole praznika: čudovite zajčke in lesena velikonočna jajca. Toda sezonski motivi, kot so pastelni odtenki in sveže odcvetelo cvetje, imajo svoje mesto tudi na velikonočnih srečanjih. Eden od preprostih načinov, da vsakogar spravite v duh sezone, je vključitev teh klasičnih tem v vaš dom.

 

Sveži vrtni detajli doma so lahko v središču pozornosti pri okrasitvi za veliko noč – dobrodošla sprememba temnejših zimskih odtenkov. Svetlo vijolične in rožnate ter bogate oranžne in rdeče imajo svoj letni prvenec v obliki osupljivih osrednjih kosov s šopki rož – ti pisani aranžmaji so idealni za velikonočno mizo. Cvetje lahko postavite tudi ob vrata kot okras vhoda.

 

Če rože niso vaša izbira, ustvarite našo pastelno mavrično središče za velikonočno jajce, ki bo zagotovo poživila vaš praznični obrok. Povzdignite svoje velikonočne elemente na nove višine in okrasite svoj dom s čudovitimi stojali za jajca. Odločite se za zajčke v zraku, ki jih bodo otroci zagotovo imeli radi, ali pa preprosto nanizajte pobarvana velikonočna jajca, da ustvarite praznični prizor na vrhu svojega kamina. Naj bodo vaše skrbno izdelane velikonočne košare samostojna dekoracija, tako da jih postavite po hiši z lepimi pomladnimi prizori in številnimi ročno izdelanimi okraski.

Okrasitev za velikonočno nedeljo mora biti enostavna, zabavna in nekaj, česar se lahko veselite – ne pa zapleteno opravilo, ki se ga bojite. Za navdih smo zbrali naše najljubše ideje za velikonočne dekoracije. S temi izjemno preprostimi, navdihnjenimi projekti bo velika noč postala pastelno lepa. Vesele velikonočne barve, sveže spomladansko cvetje in ljubke velikonočne dekoracije je tukaj v izobilju, skupaj z oblikami zajčkov, motivi velikonočnih jajc in ostalega dekorja. Še več, z veseljem boste izvedeli, da se lahko veliko teh izdelkov podvoji kot odlična velikonočna darila. Če ste iskali nekaj dodatnega, kar bi lahko dali v velikonočne košare svojih malčkov ali za družinsko velikonočno malico, smo za vas pripravili čudovite zajčke z imenom. Še en bonus, veliko od teh idej je mogoče uporabiti iz leta v leto! Enkrat sestavite košarico iz lesa in jo okrasite, in leto za letom bo imela ponosno mesto na kaminu.

 

 

 

VELIKA NOČ IN VELIKONOČNI ZAJČKI

Velikonočni zajček pravijo,da naj bi znesel velikonočno jajce. Prihaja iz germanskega poganskega sveta in je simbol boginje Eastre. Kot je pisal o njem Ovsec, je tudi simbol plodnosti, povezan z luno, ki je v nasprotju z soncem simbol ženskega kozmičnega principa – torej ponovno rojstvo ali vstajenje.

Preden nam zajec prinese pirhe, pa pride na vrsto še enotedensko praznovanje velike noči. Torej je celotna zgodba kar precej zanimiva, toda nas zanima še kaj drugega kot samo velikonočni zajec. Kaj je smisel jajca v celotni zgodbi?

VELIKA NOČ IN VELIKONOČNA JAJČKA

Jajce je prastar simbol, ki se je pojavljal v skoraj vseh preprostih in razvitih svetovnih religijah. Tako Kitajci kot Tibetanci, Indijci, Inki, Egipčani in mnogi drugi vsak na svoj način govorili o kozmičnem jajcu, ki s svojo notranjostjo predstavljalo kaos, znotraj katerega se je z rojstvom mitološkega bitja Panguja začel razvijati kozmos. Tudi v drugih starodavnih kulturah je jajce predstavljalo rojstvo sveta, stvarjenje in življenje, v krščanski ikonografiji pa jajce simbolizira Kristusovo vstajenje.

Barvanje jajc prav tako na nek način simbolizira ponovno rojstvo. Kot je zapisal Ovsec v Veliki knjigi o praznikih, je poslikava jajc značilna za pomlad, pomladni čas pa je čas prebujanja narave, življenja, upanja in radosti. V Krščanski veri predvsem rdeči pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi.

Izraz pirh je v sorodu z izrazom piros, kar po madžarsko pomeni rdečo barvo, grško pa ogenj, čehi pravijo  pyrěti ,kar pomeni pordeti. V Prekmurju pirhom pravijo remenice, ki je izpeljanka iz besede rúmen, kar po prekmursko pomeni rdeč.

Rdeča barva ima tukaj zelo poseben pomen saj  predstavlja sončno energijo, moč ognja,srčno ljubezen in verovanje z vso močjo.
Včasih so jajca barvali samo z naravnimi barvami. Rdečo barvo so dobili z zavrelico (zavrelica je prevretek, zavretek) pražiljke, rumeno barvo so dobili z žafranom in češminovimi koreninami, črno z jelševim in hrastovim lubjem, rjavo pa z listi čebule. Pobarvano in okrašeno jajce so na koncu namazali še z mastjo, da se je lepo svetilo. Danes poznamo veliko načinov okraševanja, eden izmed njih je z lesenimi jajci, ki so uporabna več let in jih lahko prav tako pobarvamo.

Posebna tehnika pa je okraševanje pisanic ,ki je bila včasih risanje z voskom, raznimi cvetlicami in ržami ter tudi z slamo. Jajca so ovili z rožami ali slamo, da dobijo razne oblike in vzorce ter nato slamo narezali  in jo prilepili da dobijo raznovrstne karikature po jajcih.

 

 

 

Toda naši najljubši vidiki teh zabavnih projektov bi morali biti, kako prijazni so mnogi od njih. Celo bolj prefinjene možnosti – od zajčkov do velikonočnih okraskov na prostem za vašo verando in nekaj zamisli za okrasitev velikonočnih jajc, ki jih je treba našteti za dobro mero – lahko okrasite z vašimi naljubšimi barvami z otroki ob sebi.

 

Naša prečudovita velikonočna dekoracija bo zagotovo naredila vaše počitnice veliko bolj vesele.

Kliknite na to povezavo https://serval-decor.com/velikonocna-dekoracija/ in si poglejte našo ponudbo!

LASTNOSTI NAŠIH IZDELKOV

  • so lepega izgleda
  • narejeni so v Sloveniji
  • so narejeni iz naravnih materialov ( les )
  • naše velikonočne izdelke lahko tudi prebarvate s svojimi najmlajšimi
  • na voljo imamo več različnih modelov

 

Če ste zadovoljni z našo objavo in če želite prejemati obvestila o naših novostih ( novi izdelki, akcijske ponudbe ),  se prijavite na naše novičke in prejeli boste 10% popusta pri prvem nakupu.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja